Ove nedelje i prekršajne prijave zbog kašnjenja u plaćanju

Bez autora
Jun 11 2013

Od ove nedelje biće podnošene i prekršajne prijave protiv svih državnih rukovodilaca, dakle i protiv ministara, za koje se utvrdi da su odgovorni za kršenje Zakona o plaćanju. U ovom ministarstvu ističu da država najpre mora da uspostavi finansijsku disciplinu u sopstvenom dvorištu, da bi takvo ponašanje mogla da očekuje od privrede i od građana. Isporučenu robu i usluge, ugovorene posle 31. marta, država, opštine i javna preduzeća moraju da plate u roku do 45 dana, a privatne firme do 60 dana. Zbog kršenja ovog zakona, prošlog petka u privremenoj blokadi bili su računi 55 gradova i opština, kao i 168 različitih republičkih institucija. Ukoliko neka državna institucija, bilo da je ona republička ili lokalna, ne može da plati robu koju kupuje, takve obaveze ne treba ni da preuzima, jer to predstavlja direktno zavlačenje ruke u džep privatnom sektoru, čiji radnici hrane i državu.

Ove nedelje i prekršajne prijave zbog kašnjenja u plaćanjuOd ove nedelje biće podnošene i prekršajne prijave protiv svih državnih rukovodilaca, dakle i protiv ministara, za koje se utvrdi da su odgovorni za kršenje Zakona o plaćanju, ukazuju u Ministarstvu finansija i privrede.

U ovom ministarstvu ističu da država najpre mora da uspostavi finansijsku disciplinu u sopstvenom dvorištu, da bi takvo ponašanje mogla da očekuje od privrede i od građana. Isporučenu robu i usluge, ugovorene posle 31. marta, država, opštine i javna preduzeća moraju da plate u roku do 45 dana, a privatne firme do 60 dana.

Zbog kršenja ovog zakona, prošlog petka u privremenoj blokadi bili su računi 55 gradova i opština, kao i 168 različitih republičkih institucija.

– Ukoliko neka državna institucija, bilo da je ona republička ili lokalna, ne može da plati robu koju kupuje, takve obaveze ne treba ni da preuzima, jer to predstavlja direktno zavlačenje ruke u džep privatnom sektoru, čiji radnici hrane i državu – kažu u Ministarstvu.

Udruženja privrede čekala su dve godine na ovaj zakon, jer im je država dugovala oko milijardu evra, a oni jedni drugima milijardu i 600 miliona evra. Tada je prosečan rok naplate u Srbiji bio 134 dana, u regionu 69 dana, a u EU 40 dana. Predstavnici privrede učestvovali su u njegovom pisanju, zahtevajući da bude kratak i jasan.

– Preuzimam odgovornost da disciplinujem državne organe da poštuju propisan rok plaćanja – poručio je tada Dinkić.

Kazne u slučaju nepoštovanja, zavisno od nivoa vlasti, snosiće ministri, pokrajinski sekretari, gradonačelnici i predsednici opština, kao i direktori javnih preduzeća. Za prekoračenje zakonom propisanog roka plaćanja za odgovorna lica predviđena je novčana kazna od 5.000 do 2.000.000 dinara.

Zakon propisuje izuzetke kada se ugovorom može predvideti duži rok od 60 dana. To je dozvoljeno ukoliko ugovorene obaveze zahtevaju isplatu u ratama za isporučenu robu ili usluge. Taj rok ne može da bude duži od 90 dana, uz obavezu da najmanje polovina računa bude isplaćena zaključno sa istekom polovine tako ugovorenog roka, a ostatak do isteka tog roka. Zatim, ako dužnik obezbedi plaćanje u ugovorenom roku predajom poveriocu bankarske garancije koja sadrži klauzule: "neopoziva", "bezuslovna", "naplativa na prvi poziv bez prigovora", ili avalirane menice od banke kao oblik obezbeđenja za naplatu duga.

Sudski postupak izvršenja neizmirenih obaveza, definisanih ovim zakonom, sprovodi se uz primenu načela hitnosti postupanja. Sud je obavezan da po službenoj dužnosti, pravnosnažno rešenje o izvršenju dostavi Ministarstvu finansija i privrede, koje nadzire primenu ovog zakona, radi pokretanja prekršajnog postupka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik